Wereld Muziek Concours
Het ontstaan
Wanneer het idee voor een internationaal muziekfestival in Kerkrade precies is geboren, is enigszins in nevelen gehuld, maar we gaan uit van 1949. In de zomer van dat jaar nodigden Harmonie St. Aemiliaan uit Bleijerheide en Harmonie St. Pancratius uit Nulland een zusterorkest uit het Noord-Engelse Yorkshire uit. Naar schatting bezochten 5 à 6 duizend mensen dit concert en al snel werd duidelijk dat dit een vervolg moest krijgen. Meer nog: Kerkrade moest de locatie worden van een internationaal muziekfestival voor blaasmuziek, zo vond men toen.
Op 8 augustus 1950 is vervolgens de Stichting Wereld Muziek Concours opgericht en in 1951 organiseert men opnieuw een festival. Ook dat jaar is het succes ongekend. Men rekent op 50.000 bezoekers, maar dit worden er uiteindelijk 200.000. Het aantal deelnemers is eveneens overweldigend. Er komen 80 amateurorkesten uit 14 verschillende landen voor de wedstrijden en daarnaast zijn er concerten door toporkesten, koren en solisten uit Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Na afloop kan men niet anders dan concluderen dat dit vaker zou moet gebeuren.
Groot, groter, grootst
Tijdens het WMC van 1954 blijkt dat het festival moeiteloos verder kan groeien: het duurt dit keer 26 dagen en het aantal deelnemers breidt zich uit tot 150 groepen uit 17 verschillende landen. Het Nationaal Orkest van België, het London Symphony Orchestra, de Nordwest Deutsche Philharmonie, het koor en orkest van de Sixtijnse Kapel uit Rome, de Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Orchestre de la Flotte uit Frankrijk zijn present tijdens deze editie. Daarnaast is er voor de eerste keer een deelnemer uit Canada: de Kamloops Highschool Band. Er komen maar liefst 400.000 bezoekers en de AVRO en KRO doen verslag. ‘In Kerkrade musiziert die Welt!’ laat de enthousiaste televisie weten. Een ding wordt in ieder geval duidelijk in dat jaar: het WMC is een festival waar je niet omheen kunt. In dit jaar besluit men er dan ook er een vierjaarlijks festijn van te maken.